Dobro došli!
Pazinski kolegij je gimnazija koja nudi klasično i jezično usmjerenje, u čijem sastavu djeluje i učenički dom! Upoznaj nas!

Proljeće je u našoj školi već niz godina razdoblje kada ostvarujemo višestruke suradnje sa školama partnerima u Welcome Europe projektu razmjene učenika. Prva u nizu održana je u tjednu od 17. do 22. ožujka kada je kod nas boravila grupa od 14 učenika te 2 profesora iz škole Sint – Dimpnacollege iz Geela u Belgiji.

Gosti su doputovali u Ljubljanu u nedjelju, 18. ožujka, gdje ih je dočekala nekolicina naših učenika u pratnji ravnatelja Maksimiljana Ferlina te profesorica Koraljke Žic i Željke Krpić. Dolazak u slovensku prijestolnicu iskoristili su za kratki obilazak i šetnju gradom nakon čega je uslijedio povratak u Kolegij gdje su se gosti smjestili u svoje privremene domske sobe te upoznali s naših 14 učenika koji uskoro odlaze na razmjenu u Belgiju zajedno s gorenavedenim profesoricama.

Ponedjeljak ujutro okupili smo se na uvodnom sastanku uz riječ dobrodošlice ravnatelja te predstavljanje tjednog programa razmjene od strane koordinatorice Welcome Europe projekta prof. Katarine Breščić Šegota. Pritom smo oformili mješovite radne skupine projektnog zadatka čija je ideja kreirati promotivni materijal o izvannastavnim aktivnostima. Potom su, već tradicionalno, naši gosti imali priliku nazočiti nastavi te su bili na satovima Grčkog, prof. Maligec, i Engleskog jezika, prof. Jugovac i Breščić Šegota, i sudjelovali na kreativnim radionicama Domaćinstva, prof. Radić Labinjan, i Likovnog stvaralaštva, prof. Ferlin. Popodnevni su sati protekli u obilasku grada uz vodstvo odgojitelja Davida Gortana a navečer je započeo rad na projektnom zadatku.

Utorak 19.3. dan je svetog Josipa, zaštitnika naše škole te su naši gosti nazočili prigodnom programu svete mise i sudjelovali u zabavnom dijelu u kojem su kazivanjem poezije, pjevanjem, plesnim i dramskim točkama nastupili naši učenici a gosti su pritom predstavili svoju školu i proveli edukativno – zabavni Kahoot kviz. Popodne je  pazinska umjetnica Gea Rajić održala radionicu na temu video stvaralaštva a navečer su maturanti uključeni u ovaj projekt te njihovi razredni kolege u suradnji s odgojiteljicama prof. Matković i Šarkanj Biletić priredili Music Night zabavu za goste i sve naše učenike.

Iduća dva dana bavili smo se projektnim zadatkom i boravili ''na terenu''. U srijedu ujutro poveli smo naše goste u obilazak Radio Istre u pratnji prof. Varda nakon čega je uslijedio izlet vlakom u Pulu kroz koju ih je zanimljivim stručnim vodstvom pratio Dejan Pavlinović. Navečer su naši učenici domaćini upriličili druženje uz sportske susrete. Četvrtak je bio dan za upoznavanje sa zapadnom obalom Istre, poglavito gradovima Porečom i Rovinjom. Gostima su se na ovim izletima priključili i naše profesorice i učenici sudionici  razmjene, umješno uskladivši  školske obveze pisanih provjera i sudjelovanja na županijskim natjecanjima s programom ovog projekta. Završni radni dio projektnog zadatka održan je u četvrtak navečer gdje su predstavljeni radovi na temu izvannastavnih aktivnosti u obliku postera, radio najave, video isječka te intervjua.

Prije samog povratka u Belgiju u petak ujutro, gosti su izrazili želju za ranojutarnjim posjetom Zarečkom krovu. Društvo su im pravili nekolicina naših učenika predvođeni najaktivnijim sudionicima ovog projekta, maturantima Emilom Sušnjem i Petrom Cvitko uz nezaobilaznu pratnju našeg ravnatelja. Nakon užurbanog tjedna prepunog zajedničkih aktivnosti, druženja i novih prijateljstava pozdravili smo se s našim gostima uz spoznaju da je ponovni susret vrlo blizu. Naših 16 predstavnika, 14 učenika i 2 profesorice, uskoro putuju u Belgiju te željno iščekuju nova iskustva razmjene, ovaj puta u ulozi gostiju!

Želimo im sretan put  a do tada u galeriji koja slijedi možete pogledati što smo zabilježili proteklih dana razmjene u Kolegiju.

Katarina Breščić Šegota

 

UPOZNAJ KOLEGIJ!

GIMNAZIJSKI PROGRAMI

KLASIČNA I JEZIČNA GIMNAZIJA

UČENIČKI DOM

...KAD JE ŠKOLA DOM

"Dan u Kolegiju"

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

SPORT, PROJEKTI, VOLONTIRANJE...

Projekti

ČASOPISI ONLINE

JJZINE BR.1
Časopis u suradnji s učenicima iz Verone.
Pi2KGi
Časopis grupa učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu iz Talijanskog jezika.
YEARBOOK
Godišnjak učenika jezične gimnazije XXIII. generacije.
U projektu razmjene učenika u Pazinskom kolegiju sudjeluju učenici iz Italije, Belgije i Danske.
Na Festivalu zavičajnosti u Puli 10. svibnja 2019. predstavljen je ovogodišnji projekt zavičajne nastave Kartulina z Žminja
Pula 10. svibnja 2019.
Kaštel Novi 18. travnja 2019.
Lijepom našom; Zavičajna nastava; Florileum Istricum; Linguapolis in Collegio; Razmjena učenika; Misionar; Rim; Upoznavanje učenika 1. razreda; Kolegij - prijatelj zajednice; Zavičajni kviz "Krasna zemljo" i "Dragi naš Pazin"