Mons. Antun Hek rođen je u Hekima 1944. godine. U rodnim Hekima na Pazinštini polazio je pučku školu. U Pazinu pohađao gimnaziju, prva dva razreda u državnoj gimnaziji, a treći i četvrti u gimnaziji Biskupskog sjemeništa. Bogoslovlje je studirao u Zadru i Rijeci. Godine 1968. se zaredio, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je potom završio studij hrvatskog jezika i književnosti i latinskog jezika i rimske književnosti.

Bio je svećenik u Rovinjskom Selu, biskupski kancelar u Poreču. U Pazinu na Biskupskom sjemeništu bio je profesor i podravnatelj. Upravljao je župom Pazinski Novaki. U doba prije i tijekom hrvatskog proljeća 1969. – 1972. organizirao je katolički pokret mladih. Poslije se posvetio radu u izdavaštvu. Najvrjedniji rezultat tog rada je kalendar Istarska Danica te Ladonja, list istarskih župa, koji je pokrenuo 1972. u Zagrebu. Predsjedavao je Istarskim književnim društvom "Juraj Dobrila", čiji je bio glavni i odgovorni urednik i tajnik. Objavio je brojne izvornike i pretiske povijesnih djela. Od 1994. bio je biskupski konzultor i kapelan pape Ivana Pavla II.

Zauzimanjem Antuna Heka osnovan je Pazinski kolegij - klasična gimnazija, čiji je bio prvi ravnatelj (od 1993.). Njegovim zauzimanjem izgrađena je i športska dvorana, a za potrebe smještaja učenika Porečko-pulska biskupija izgradila je 2004. novi učenički dom Kolegija. Bio je koordinatorom opsežnih radova na preuređenju stare sjemenišne zgrade u koju je kolegij smješten. Bio je predsjednik Saveza hrvatskih katoličkih škola, član Prosvjetno-školskog vijeća Ministarstva prosvjete RH, član Prezbiterskog vijeća i Konzultorskog zbora Porečko-pulske biskupije; pokretač i odgovorni urednik te član nadzornog odbora nakladničkog poduzeća "Josip Turčinović" d.o.o., pokretač Centra za informacije i komunikacije "Božo Milanović", obnašao je i mnoge druge dužnosti u obrazovanju i izdavaštvu.

Obljetnica smrti mons. Antuna Heka, obilježava se u Kolegiju izvođenjem pedagoških radionica i izlaganja o mons. Heku na satu razrednog odjela s ciljem upoznavanja novih generacija učenika s osobnošću i vizijom prvog ravnatelja Kolegija, izradom zidnog panoa na 1. katu škole, multimedijalnom projekcijom, organizacijom predavanja za javnost te sv.misom zadušnicom u tjednu od 20. do 25. veljače. Program se ostvaruje u suradnji s Društvom prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antun Hek.