Svrha projekta Lijepom Našom bilo je upoznavanje prirodnih, društvenih, geografskih, povijesnih, kulturnih i jezičnih obilježja zavičaja i domovine. Projekt je obuhvatio školske stručne ekskurzije, terenske nastave na području Pazina, sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu Pazinski memorijal, izradu školskih panoa, projiciranje filma i suradnju u organizaciji 4. zavičajnog kviza Kasna zemljo – Meraviglioso paese.

Nastavni sadržaji predviđeni su planovima i programima odgovarajućih nastavnih predmeta te realizirani integriranim oblicima nastave. 

 

Izvanučionička nastava

 

 Posjet

RAZ.

DATUM

Vukovar - Osijek

IV.

24. – 25. 10. 2017.

Antička Pula;

Centar za popularizaciju znanosti i inovacije

I.

2. 11. 2017.

Roč, Jurandvor, Baška i Vrbnik

II.

10. 4. 2018.

 

Posjeti na području Pazina

RAZ.

DATUM

Pazinski memorijal

IV.

25. 9. 2017.

Meteorološka postaja Pazin, most sv. Jozefa

I.

11. 4. 2018.

Dolina Pazinčice, stari mlinovi i vodopad Pazinski krov

I.

12. 4. 2018.

Biološki pročistač

II.

13. 6. 2018.

 

 

Obilježeni su važni datumi:

Dan Istarske županije (25. 9. 2017.)

Dan neovisnosti (8. 10. 2017.)

Stota obljetnica Prvog svjetskog rata (11. 4. 2018.)

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (18. 11. 2017.)

 

      Dana 26. 9. 2017. g. učenici Pazinskog kolegija posjetili su Zavičajni muzej u Rovinju i pogledali izložbu  Joan Miroa " Oblici slobode ".

      Pazinski kolegij – klasična gimnazija surađivala je s Katoličkim društvom prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka u realizaciji 6. zavičajnog kviza Krasna zemljo – Meraviglioso Paese. Uz profesora Bogešića, u organizaciju kviza uključene su profesorice Sandra Sloković, Orijana Paus i Kristina Varda. Održan je 13. listopada 2017. u Buzetu, a sudjelovanje je prijavilo 14 srednjih i 17 osnovnih škola. Tema kviza opći je pregled povijesti Istre te prepoznavanje kulturne baštine na terenu. Učenici Kolegija Luka Bariša i Matija Jurman ostvarili su treće mjesto.

      Posjetom Puli 2. 11. 2017. g. učenici prvog razreda upoznali su antičku baštinu Pule i sudjelovali u radionici u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija IŽ. Vodili su ih profesori: Gordana Radić Labinjan, Daniel Bogešić, Sandra Sloković, Milica Maligec i Sonja Ljubetić.

             Učenici drugog razreda jezične gimnazije Sari Martinović  nagrađena je za literarni rad na natječaju Europa u školi nagrađena je drugu godinu zaredom pod mentorstvom Orijane Paus, prof. savjetnice. Pozvane su na svečano uručivanje nagrada u Zagrebu 9. 5. 2018. g. Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb 24. put organizirali su međunarodno i nacionalno natjecanje za učenike i mladež Europa u školi na razini Republike Hrvatske. Okvirna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Europska godina kulturne baštine Razmisli - što čini Europu?

      Učenici Kolegija četvrtu su godinu zaredom sudjelovali u manifestaciji “Dragi naš Pazin”. Na natjecanju u poznavanju kulturne i povijesne baštine Pazina, koje su osmislili profesori Daniel Bogešić i Sandra Sloković, sudjelovalo je 6 parova učenika, iz svake pazinske škole po jedan par. U terenskom kvizu u poznavanju grada, njegove geografije, povijesti i kulturne baštine učenici su zadatke rješavali u paru, i to u župnoj crkvi, franjevačkoj crkvi i samostanu, Državnom arhivu, Etnografskom muzeju Istre na Trgu i u Parku istarskih velikana. Treće mjesto osvojili su učenici 2. razreda David Dragan i Božidar Žužić. Skupina učenika izradila je kartonsku maskotu Kviza uz vodstvo profesorice Eve Bulić. Uz prošlogodišnju uspješnicu, gastronomsku radionicu “Zamijesimo pazinski cukerančić”, u kojoj su sudjelovali učenici svih pazinskih škola, a koju je vodila slastičarka Alida Vadanjel, ove su godine učenici imali prilike sudjelovati u Art-string radionici koju je vodila prof. Gordana Radić Labinjan. Nagrade i diplome sudionicima osigurao je organizator, svečano uručio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a  pjesmama popratila vokalno-instrumentalna skupina učeničkog doma Kolegija uz voditeljicu Paulu Jurman.

      Na manifestacijama koje promoviraju njegovanje kulturne baštine (48. Sabor čakavskog pjesništva,  ČA u versin, riči i pinelu…) učenici su, uz mentorstvo profesorica Orijane Paus i Sanje Depikolozvane, literarnim radovima postignuli zapažene rezultate