Dobro došli!
Pazinski kolegij je gimnazija koja nudi klasično i jezično usmjerenje, u čijem sastavu djeluje i učenički dom! Upoznaj nas!

Nakon što su naši učenici boravili u Geelu u Belgiji od 22. do 29. travnja, mi smo ugostili belgijske kolege, njih 16 učenika u pratnji 2 profesorice, od 7. do 14. svibnja. Time smo nakon Covid pauze ujedno i nanovo oživjeli sve aktivnosti vezane uz naš program razmjene učenika Welcome Europe. Budući se radi o osmodnevnom boravku gostiju kod nas, valjalo se je dobro pripremiti i osmisliti zanimljiv i ispunjen program kako bismo im dočarali sve posebitosti naše škole te pritom pokazali bar djelić našeg poluotoka.

Već po dolsku gostiju, u nedjelju 7. travnja, iskoristili smo put iz zračne luke Krk do Kolegija za malu stanku i ležernu šetnju suncem okupanom Opatijom. Ponedjeljak ujutro započeli smo sa službenim program uvodnom riječju ravnatelja Maksimiljana Ferlina. Uslijedilo je kratko predstavljanje gostiju te pregled  aktivnosti kroz tjedan koji je iznijela koordinatorica programa razmjena prof. Katarina Breščić Šegota. Potom su naši gosti imali priliku sudjelovati na nastavi  matematike, prof. Guštin, kemije, prof. Hudak Bogešić, biologije, prof. Pulić Grabar, grčkog, prof.Maligec, te engleskog jezika, prof. Jugovac i prof. Breščić Šegota. U popodnevnim su satima uz stručno vodstvo prof. Daniel Bogešića naši gosti upoznali Pazin a navečer su se okušali u društvenim igrama koje je za njih spremila odgojiteljica Tea Matković.

Utorak, srijeda i četvrtak bili su dani većinski ispunjeni aktivnostima izvan škole. Nakon jutarnje okrijepe u blagovaonici, naši gosti su u društvu nekolicine naših učenika te pratnji svojih i naših profesora i odgojitelja kretali na poludnevne izlete diljem Istre. Posjetili smo Pulu, Svetvinčenat, Poreč i Rovinj. Uz uobičajeni razgled znamenitosti bilo je vremena i za ležernu kavu, pizzu, pa čak i kupanje. Po povratku iz Pule, u utorak popodne, gosti su imali priliku okušati se u izradi i kušanju domaće tjestenine te su pratili postupak nastajanja tradicionalnih košara od pruća.  Radionicu je vodila gospođa Davorka Šajina iz OPG Ograde uz prevođenje prof. Ivone Širol. U srijedu, tijekom izleta u Svetvinčenat, posjetili smo OPG Pekica te imali priliku svjedočiti craft proizvodnji piva koja započinje usjevima ječma. Tog su popodneva naši gosti nastavili istraživati istarski krajolik te su nanovo obišli Pazinsku jamu i usprkos kišovitom vremenu dali si oduška okušavši se u zip-line vožnji povrh iste. Večeri su bile rezervirane za domsko druženje, sportske aktivnosti, teretanu, zajedničko praćenje sportskih i muzičkih događanja.

U petak ujutro prionuli smo radu na zajedničkom projektu, izradi murala pod mentorstvom našeg ravnatelja. Mural su naši učenici oslikali motivima koji su ih se najviše dojmili tijekom njihova nedavna boravka u Belgiji, dok su belgijski učenici imali isti zadatak, oslikati vlastite friške dojmove boravka u Hrvatskoj. Završetak nastavnog dana za belgijske je učenike označio i kraj boravka u domu Pazinskog kolegija te početak vikend-boravka u obiteljima naših učenika, čime su svojim belgijskim prijateljima imali priliku osobno uzvratili nedavno gostoprimstvo. Svatko je od njih vikend osmislio na svoj način a nisu izostale ni grupne aktivnosti poput večernjeg izlaska i posjeta NP Brijuni. Zadovoljni i bogatiji za minula iskustva i poznanstva, u nedjelju 29. travnja ujutro ponovno smo se sastali u Kolegiju kako bi ispratili Belgijance kućama.

 

UPOZNAJ KOLEGIJ!

GIMNAZIJSKI PROGRAMI

KLASIČNA I JEZIČNA GIMNAZIJA

UČENIČKI DOM

...KAD JE ŠKOLA DOM

"Dan u Kolegiju"

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

SPORT, PROJEKTI, VOLONTIRANJE...

Projekti

ČASOPISI ONLINE

JJZINE BR.1
Časopis u suradnji s učenicima iz Verone.
Pi2KGi
Časopis grupa učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu iz Talijanskog jezika.
YEARBOOK
Godišnjak učenika jezične gimnazije XXIII. generacije.
U projektu razmjene učenika u Pazinskom kolegiju sudjeluju učenici iz Italije, Belgije i Danske.
Na Festivalu zavičajnosti u Puli 10. svibnja 2019. predstavljen je ovogodišnji projekt zavičajne nastave Kartulina z Žminja
Pula 10. svibnja 2019.
Kaštel Novi 18. travnja 2019.
Lijepom našom; Zavičajna nastava; Florileum Istricum; Linguapolis in Collegio; Razmjena učenika; Misionar; Rim; Upoznavanje učenika 1. razreda; Kolegij - prijatelj zajednice; Zavičajni kviz "Krasna zemljo" i "Dragi naš Pazin"