s1s2s3

„Hrvatsko srce“ školski je projekt Pazinskoga kolegija-klasične gimnazije koji traje već treću godinu. Namijenjen je suradnji i povezivanju učenika Hrvata izvan Domovine s učenicima naše škole. Ovim projektom želimo promicati i jačati vezu Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Domovine radi očuvanja nacionalnoga identiteta, hrvatskoga jezika i kulturne baštine uopće. Također želimo pomoći u zaštiti prava i interesa hrvatskih zajednica u svijetu.

Poseban naglasak u našem projektu želimo staviti na odgojno-obrazovne sadržaje u cilju promicanja, njegovanja i očuvanja hrvatskoga jezika kao sustava, sa svim narječjima i dijalektima, kao i cjelokupne kulturne baštine kao temelja znanstvenom, gospodarskom i turističkom napretku.

I ove su godine naši dragi suradnici bili učenici hrvatske nastave u Trstu i Monfalconeu (Republika Italija), zajedno sa svojom novom učiteljicom prof. Marijanom Šutić Pavličević, koja je nastavila rad prof. Diane Njegovan.

Ovogodišnja je tema bila: Zavičajnost čitam, pišem, govorim i slušam, a cijeli je projekt, uz Pazinski kolegij, poduprla i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Pula, koju vodi gđa Barbara Buršić, i Hrvatska zajednica u Trstu, na čijem je čelu g. Giancarlo Damir Murković.

Nakon virtualno ostvarenih suradnji tijekom proteklih dviju godina, zbog pandemijskih uvjeta, ove smo se godine konačno mogli posvetiti druženju uživo. Tijekom nastavne godine slijedilo je dogovaranje, virtualno upoznavanje i pripremanje susreta u Trstu i Pazinu, prikupljanje materijala, posjet Hrvatskoj zajednici u Trstu i ostali poslovi u svezi s pripremom dvodnevnog virtualnog druženja u Pazinskom kolegiju-klasičnoj gimnaziji.

Dana 20. prosinca 2022. učenici trećih razreda Pazinskoga kolegija-klasične gimnazije, zajedno sa svojim nastavnicima prof. Gordanom Radić Labinjan, prof. Sandrom Sloković, prof. Danielom Bogešićem i prof. Orijanom Paus, između ostaloga, posjetili su u okviru projekta Hrvatsko srce Hrvatsku zajednicu u Trstu. Srdačno su nas dočekali predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu g. Giancarlo Damir Murković i voditeljica hrvatske nastave u Trstu i Monfalconeu Marijana Šutić Pavlichevic. Upoznali su nas s djelovanjem Hrvatske zajednice u Trstu, aktivnostima i poteškoćama koje imaju. Susret je bio vrlo sadržajan i prepun emocija.

Nakon posjeta Trstu nestrpljivo smo iščekivali susret u Pazinu, koji se dogodio 5. i 6. svibnja 2023. Program je započeo u predvorju Kolegija, koji su pripremili učenici Kolegija, zajedno sa svojim voditeljima, prof. Paulom Jurman (zbor Colegium Cantorum) , prof. Sandrom Sloković i prof. Orijanom Paus (voditeljski dio programa na talijanskom i hrvatskom jeziku), a aktivno je u programu sudjelovao i v. d. ravnatelja Kolegija vlč. Maksimiljan Ferlin. Uvodnim pozdravima pridružio se i predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu g. Giancarlo Damir Murković i predsjednica Hrvatske matice iseljenika – podružnica Pula gđa Barbara Buršić. Nakon uvodnih pozdrava i kratke okrepe slijedio je drugi dio programa, a to je sudjelovanje na nastavi. Stariji su učenici sudjelovali u vrlo kreativnoj hrvatskoj jezičnoj radionici pod nazivom Svjetska kavana, koju je osmislila viša savjetnica za Hrvatski jezik prof. Barbara Beronja. Radionicu je vodila prof. Orijana Paus. Mlađi su učenici-gosti sudjelovali u likovnoj kreativnoj radionici izrade fresaka koju je vodila prof. Eva Bulić. U drugom dijelu dana najprije smo goste upoznali sa svim sadržajima koji se nalaze u zgradi Pazinskoga kolegija: škola, dom, tiskara i radijska postaja, a onda smo s gostima i nekoliko domaćih učenika prošetali Pazinom. Edukativnu šetnju vodio je prof. Daniel Bogešić. Upoznao nas je s bogatom poviješću i geografskim i kulturnim obilježjima, ne samo Pazina nego i Istre općenito. Također, učenici iz Italije uz pomoć PP prezentacije upoznali su nas sa svojim radom u okviru hrvatske nastave.

Navečer su za goste organizirane društvene igre i ostali oblici druženja zajedno s učenicima- domaćinima.

Sljedećeg dana, u prijepodnevnim satima, krenuli smo put Roča, Huma i Aleje glagoljaša. U Roču nas je dočekao prof. Hari Vidović, koji je na vrlo zanimljiv način predstavio osnovne značajke mjesta i glagoljice uopće. Ulogu tumača Aleje glagoljaše hrabro su preuzeli učenici-domaćini. O gradu Humu govorila je prof. Sandra Sloković. Zadnju dionicu druženja, poslijepodne 6. svibnja, posvetili smo izletu u Poreč, gdje smo razgledali sam grad, s posebnim osvrtom na kompleks Eufrazijeve bazilike.

Ispunjeni dojmovima i radosna srca u iščekivanju novoga susreta vratili smo se u Pazin, a potom svojim kućama, u Hrvatskoj i Italiji. Ostvarili smo svoje ishode iščitavanja zavičajnosti u različitim oblicima jezičnoga izražavanja.

U projektu je sudjelovalo oko 30 učenika, desetak iz Italije i dvadesetak iz Pazinskoga kolegija, zajedno s već navedenim nastavnicima.

Troškove je dvodnevnoga druženja snosio Kolegij, a troškove prijevoza Hrvatska matica iseljenika – podružnica Pula.

Orijana Paus, prof., izvrstan savjetnik