U Pazinu je od utorka 4. do četvrtka 6. lipnja 2019. održana peta manifestacija „Dragi naš Pazin“. Organizator je manifestacije Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka, čiji rad podupiru Pazinski kolegij – klasična gimnazija te Grad Pazin. Supokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su Turistička zajednica Središnje Istre i Učka konzalting d.o.o.

Cilj brojnih aktivnosti bio je podučiti mlađe naraštaje o zavičajnoj baštini i potaknuti pozitivan odnos prema potrebi njena očuvanja. Naglasak je bio na razvijanju različitih vještina: istraživanje povijesnog štiva, snalaženje u geografskom prostoru, prepoznavanje kulturno-povijesne baštine na terenu, razvijanje tradicionalne kulinarske vještine, vještine likovnog i literarnog stvaralaštva, a nadasve socijalne vještine (rad u paru, skupini). Tijekom cjelokupnog programa za sudionike je bila osigurana okrepa i poslastice.

Ovogodišnje druženje započelo je u utorak 4. lipnja radionicom „Zamiesimo pazinski cukerančić“ pod vodstvom prof. Sandre Sloković. Na radionicama je sudjelovalo više od dvadeset učenika iz pazinske osnovne škole (iz matične i područnih odjeljenja) i predškolci iz Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin pod vodstvom odgojiteljice Rite Ujčić.

Drugog dana kviza, u srijedu 5. lipnja 2018. godine, održane su dvije zanimljive radionice. U kabinetu fizike za dvadesetak je predškolaca, predvođenih odgojiteljicama Patriciom Putinja i Gordanom Udovičić održana radionica iz fizike i kemije pod nazivom „Mali znanstvenici“. S djecom su uzbudljive pokuse stručno izvodile profesorice Gordana Radić Labinjan i Irena Hudak Bogešić. Istovremeno se u kabinetu likovne umjetnosti za  osnovnoškolce održavala likovno-literarna radionica u kojoj su, nakon kraće stručne edukacije, sudionici izrađivali svoje stripove s maskotom manifestacije kao glavnim junakom. Radionicu su vodile profesorice Eva Bulić i Orijana Paus.

Trećeg su dana manifestacije dvadesetak učenika iz osnovne škole i nekoliko srednjoškolaca odmjerili svoje snage u poznavanju povijesti, geografije i kulturne baštine Grada Pazina. Natjecali su se u paru. Kviz znanja vodili su Sandra Sloković i Daniel Bogešić. Ove je godine kao inovacija uvedeno online testiranje rješavanjem kviza Kahoot. Nakon toga, već tradicionalno, natjecatelji su rješavali zadatke na terenu. Obišli su Park istarskih velikana, župnu crkvu sv. Nikole, Kaštel, u kojem djeluju Etnografski muzej i Muzej grada Pazina, zatim Državni arhiv u Pazinu, crkvu Marijina Pohođenja te franjevački samostan. U Državnom arhivu pozdravila ih je autorica stalnog postava prof. Biserka Budicin, a u samostanu ih je srdačno dočekao gvardijan fra Josip Vlašić. Nakon upoznavanja s osobitostima djelovanja franjevačkog reda, samostanskog kompleksa i vrijednim glagoljaškim spisima upriličena je okrepa, koja se nastavila i u Pazinskom kolegiju. Valja istaknuti kako su sve navedene institucije ne samo besplatno, već i srdačno otvorile vrata svojih zdanja.

Po završetku natjecanja upriličena je priredba u kojoj je nastupila plesna skupina Pazinskog kolegija. Nazočne je pozdravio ravnatelj Pazinskog kolegija dr. sc. Alejandro Castillo Jimenez, a zatim i Toni Finderle kao predstavnik Grada Pazina. Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre svim je sudionicima podijelilo poklon-vrećice, a najbolji su nagrađeni vrijednim knjigama. U kategoriji osnovnih škola treće su mjesto osvojili Nensi Matika i Luka Kukić, drugo Hana Družetić i Ema Brečević, a prvo mjesto Dragana Kuhar i Jana Bogešić. Najbolji srednjoškolci bili su Nicol Martinović i Noel Pilat. Mentori ovogodišnjih natjecatelja bili su Kristina Kovaček, Hana Gržinić Kraljić, Elizabeta Ferenčak, Mila Mirjana Anzur, Mihael Kiršić, Daniel Bogešić i Sandra Sloković.

Domaćin cjelokupne manifestacije bio je Pazinski kolegij – klasična gimnazija, čiji su učenici, predvođeni ravnateljem dr. sc. Alejandrom Castillom Jimenezom, na različite načine velikodušno pomogli u realizaciji ovogodišnje manifestacije Dragi naš Pazin.