×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/pazinskikolegij/public_html/ images/dante-tal

×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/dante-tal

Naši su učenici i ove godine sa svojim profesoricama Sanjom Depikolozvane i Sandrom Sloković obilježili Tjedan talijanskog jezika koji se obilježava u cijelome svijetu od 18. do 23.10.

Ovogodišnji je Tjedan bio posvećen je velikom talijanskom pjesniku Danteu Alighieriju.
Krenimo s panoom. Učenici trećih razreda (Mia, Josip, Ivan, Lara B., Lara I., Maja, Martina, Marijana) na panou su izložili podatke o Danteovu životu i stvaralaštvu, strukturna obilježja Božanstvene komedije, prikazali Vergilija i Beatrice tj. njihovu ulogu u navedenome djelu i u Danteovu životu. Sve su to začinili uvodnim stihovima Pakla na originalnom talijanskom jeziku popraćenima prijevodom na hrvatskome jeziku te ulomkom iz V. pjevanja na čakavskome narječju i hrvatskome jeziku.
Hvala i našem ravnatelju vlč. Maksimilijanu Ferlinu koji je udovoljio našoj molbi za izradu photo pointa tj. zajedno s trećašima (Mijom, Majom, Nicol i Paolom) izradio obrise Dantea i Beatrice na temelju kojih je nastalo mnogo učeničkih bliceva.
Učenici fakultativne nastave Talijanskog jezika vrlo su marljivo pristupili istraživanju crtica iz života i djela talijanskog pjesnika.
Veliki je Dante sudjelovao tako u radijskoj emisiji kod učenica Linde i Reane gdje je u razgovoru s maturanticama objasnio simboliku brojeva u Božanstvenoj komediji. Filip u ulozi Dantea i Ria u ulozi Beatrice su s voditeljicom Megan prošetali Pazinom i Pazinskim kolegijem te nam predstavili Danteovo remek-djelo. Učenice trećeg razreda, Ines i Sara, u svom su uratku objedinile najljepše stihove iz Božanstvene komedije. Maturanti Ivan i Anteo pojasnili su zašto Dantea nazivamo Ocem talijanskog jezika, a njihove su kolegice Nicole, Emili i Arijana obradile njima najljepše pjevanje Raja, XXIII. pjevanje. Skupina učenika trećeg razreda (Erika, Nicolas, Josip, Petra i André) uprizorili su nam V. pjevanje Pakla i predstavili ljubavnu priču Paola i Francesce, ali zbog tehničkih poteškoća njihov ćemo rad objaviti naknadno, a učeničke uratke predstavljamo vam u nastavku i toplo vas pozivamo da ih pogledate.
Tijekom odmora uživali smo u notama talijanskih pjevača, a na ručku u tradicionalnim talijanskim jelima.
Linkovi:

https://bit.ly/Danteversimemorabili

https://bit.ly/TGDanteeBeatrice

https://bit.ly/trasmissioneradio

https://bit.ly/Dantepadredellalingua

https://bit.ly/ParadisoXXIII

{gallery}dante-tal{/gallery}