Naša škola sudjelovala je u projektu razmjene učenika za vrijeme trajanja European Week-a u Belgiji, gradu Geel, gostojući u školi Sint-Dimpnacollege. Sudjelovali smo s učenicima i predstavnicima srednjih škola iz Italije (Bologna i Firenza), Poljske (Opole), Mađarske (Barc) i Španjolske (Gran Canari). Unutar tjedna razmjene ukupno je sudjelovalo 169 učenika, dakle preko 200 učesnika zajedno s profesorima. Glavna tema ovogodišnjeg tjedna razmjene, bila je očuvanje klime i ekološka osviještenost, stoga su sudionici često provodili vrijeme u prirodi te odlazili na dogovorene lokacije pješke ili putem bicikla.

U Geelu smo boravili od 22. do 29. travnja 2023. Putovalo se putem zračne luke Pula, direktnim letom za Brussel - Charleroi. Našu je školu predstavljala grupa od 17 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda u pratnji profesorice Ivone Širol te stručne suradnice-psihologinje Morene Šuran.

Tjedan je prošao u znaku mnogih aktivnosti, od predstavljanja škola i zemalja, učenja jezika drugih zemalja-sudionika u razmjeni, pa sve do radionica izrade prirodne kozmetike i sportskih aktivnosti. Imali smo prilike predstaviti se štandom s autohtonim proizvodima, jezičnim radionicama, kao i nastupom na završnoj priredbi. U sklopu programa, posjetili smo i gradove Antwerp i Bussels.

Dani su bili ispunjeni brojnim aktivnostima, upoznavanjem načina života, kulture i svakodnevice Belgijanaca. Susreli smo se s aktivnostima koje su nas odvojile od tipičnih obrazaca ponašanja koje viđamo u našim krajevima i nudili mogućnost da se okušamo u novim prilikama. Uspjeli smo prebroditi sve, pa čak i rano jutarnje buđenje, duge vožnje biciklima po belgijskim ravnicama i kajakarenje koje je za brojne naše učenike bilo prvo takvo iskustvo.

Nova poznanstva otvorila su mogućnost drugim oblicima suradnje, te jedva čekamo ugostiti belgijske učenike i pokazati im naše gostoprimstvo kao najbolji znak zahvalnosti za ono što su nam omogućili.