U sklopu Tjedna znanosti u našoj je školi 1. prosinca 2022. održano stručno predavanje na temu "Zdravlje - vodič za korisnike ljudskog tijela i uma". Predavanje je u punoj Auli održao dr. Ivor Ković, specijalist hitne medicine s preko 15 godina iskustva u radu u bolnicama u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, autor više desetaka znanstveno - stručnih radova s brojnim citatima, inovator, edukator, bloger, suosnivač Zdravstvene ustanove Fiumed u Rijeci.
Predavanje je bilo podijeljeno u 5 cjelina kroz koje se moglo na pristupačnoj razini detaljnije čuti o najvažnijim aspektima čuvanja i poboljšanja zdravlja: "Kreći se često", "Guraj i vuci teške stvari", "Jedi pravu hranu", "Spavaj kao beba" i "Njeguj svoj um". Iako su teme naizgled poznate i jasne, dr. Ković je svaku od njih argumentirano objasnio kako medicinski djeluju pozitivno ili negativno na određeni dio ljudskog organizma, kratkoročno u mlađoj dobi ili dugoročno za kasnije godine života.
U vrijeme kada svi previše sjedimo, bilo kakvo kretanje je više nego korisno i nužno za ljudski organizam, posebno za srce, krvne žile i pluća. Ne moramo biti sportaš niti tražiti posebno vrijeme ili mjesto, već je dovoljno šetati, parkirati malo dalje, ne uvijek koristiti lift ili raditi neku drugu fizičku aktivnost koja nam paše.
Da bi bolje sagorijevali kalorije, poboljšali metabolizam, smanjili rizik od ozljeda, oporavili se brže od njih, smanjiti rizik od osteoporoze u kasnijim godinama i općenito se bolje osjećati potrebno je raditi vježbe kojima ćemo ojačati mišiće. Za tako nešto ne moramo odlaziti u teretanu, već će bilo koji oblik dizanja tereta ili općenito opterećivanja mišića pomoći u tome.
Što se tiče prehrane, nisu nam nužne kojekakve posebne dijete ili kuharice. Balansirana prehrana je vrlo jednostavna - smanjiti unos jednostavnih rafiniranih koncentriranih šećera, povećati unos prirodnih kompleksnih ugljikohidrata poput voća, povrća, žitarica u umjerenim količinama.
Dobar san, odspavan u isto vrijeme, bez svjetla, ekrana i pretoplog okruženja, u dovoljnom trajanju i u jednom komadu iznimno dobro utječe na kognitivne funkcije, oslobađanje stresa, opuštenost i poboljšanje pamćenja.
Mentalno zdravlje je jedan od velikih problema današnjice, pogotovo kod mladih. I to je dio općeg stanja organizma kojeg treba njegovati, npr. pravilnim disanjem, gašenjem svih distrakcija oko sebe, ali i traženjem pomoći od bliskih i stručnih osoba, što će sve umanjiti stres, poboljšati koncentraciju, emocionalno stanje i pamćenje.
Prezentacija se može pogledati na poveznici bit.ly/predavanje-zdravlje.
Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje, postavljali pitanja, diskutirali s predavačem nakon predavanja, a neki su nakon toga izrazili namjeru studiranja medicine i željom za još sličnih predavanja u školi.