Obilježavanje Dana Istarske županije 26. rujna 2022. u našoj je školi započelo himnom Republike Hrvatske, a nakon nje, svečanom pjesmom Istarske županije "Krasna zemljo."
Pod redateljskom palicom profesorica Sandre Sloković i Sanje Depikolozvane voditeljica programa Agata Paro, učenica drugog razreda, pročitala je Proglas u kojem se poziva sav istarski narod da prvi put u svojoj povijesti uzme kormilo u svoje ruke, da se Istra priključi matici zemlji Hrvatskoj te da se ujedini sa svojom hrvatskom braćom i da više nikada i nikome ne daju Istru. Tako je 25. rujna 1943. u Pazinu donesena odluka da se sjedine Istra , Rijeka, Zadar i otoci s maticom zemljom hrvatskom.
Poslije zanimljivog i nadasve poučnog uvoda, riječ je preuzeo profesor Daniel Bogešić koji je govorio o Istri, njezinoj kulturi i životu istarskog naroda kroz njegovu burnu prošlost te pozvao učenike da se uključe u ovogodišnji projekt zavičajne nastave koji tematizira Istru i Istrane.
Nakon toga su učenice drugog razreda, Marija i Nina Brajković, kazivale stihove lirske pjesme "Iskopane beside" Tomislava Milohanića Slavića.
Marljivim i upornim radom s našim učenicima, odgajatelj David uspio je uvježbati plesne korake istarakog baluna koji su naši učenici u istarskim nošnjama s ponosom otplesali pred učenicima i djelatnicima Pazinskog kolegija. Za autentičnost baluna bile su nam potrebne tradicionalne istarske nošnje koje nam je ustupilo Folklorno društvo Cere: Paolo Grgorović i Ana Damijanić Grgorović.
Na kraju našeg druženja, uz riječi podrške i zahvale, obratio nam se ravnatelj vlč. Maksimilijan Ferlin te svih pozvao na tradicionalnu istarsku marendu.

  Nina Brajković, 2. b