Početkom ove školske godine započeli smo s projektom suradnje naše škole s američkom katoličkom školom St. Mary's iz Austina, Teksas. Ideja je bila upoznati se s američkim vršnjacima i njihovom svakodnevnicom te istovremeno, s obje strane Velike bare, raditi na jednom projektnom zadatku. Ove godine u projektu su sudjelovali članovi izvannastavne aktivnosti Jezične skupine s mentoricom Katarinom Breščić Šegota. Budući se njihova škola temelji na idejama kršćanskog filozofa i književnika G.K. Chestertona, zadatak nam je bio pročitati njegovo djelo Manalive te međusobno razmijeniti svoje dojmove i promišljanja o knjizi.

U utorak 26. travnja na kraju našeg nastavnog dana, u 14.45, a prije početka njihove nastave, u 7.45,  sudjelovali smo u video pozivu tijekom kojeg smo prvo jedni drugima predstavili svoju školu. Najzanimljivije su nam se učinile razlike u organizaciji škole, slobodnog vremena i sportskih aktivnosti: od strogo uniformiranih i poluprofesionalnih američkih školskih liga i natjecanja do onih naših ležernijih, od isključivo prerađene i fast food prehrane do naše zdravije, slow food ''domaće je domaće'' varijante, te naravno od ''prozračnijeg'' američkog rasporeda sati do onog ''zasićenog'' i predmetno sveobuhvatnog  u hrvatskim školama.

Potom je na red došao kviz znanja o netom pročitanom književnom djelu. Iako je sama knjiga poprilično zahtjevna što zbog jezika, izdana je 1921. godine,  što zbog tematike, ispostavilo se je da su učenici uspješno savladali glavne ideje tog romana. Svi smo se složili s piscem u naumu da nas podsjeti kako su najvažnije stvari u životu ujedno i ''najobičnije'': spoznaja o ljepoti života i umijeću življenja na kvalitetan i ispunjavajući način svima su nadohvat ruke. Potrebno je tek ponizno prepoznati iskonske vrijednosti i istima se za života rukovoditi. U tome smo se svi složili, bez obzira gdje i kako živjeli!

After party meeting

U četvrtak 12. svibnja članovi Jezične skupine, koja se sastoji od  učenika 1., 3. i 4. razreda, zajedno s ravnateljem Maksimiljanom Ferlinom sastali su se kako bi se osvrnuli na sam projekt i travanjski video poziv. Ležerno druženje i čavrljanje zasladili smo originalnim, južnoameričkim kolačem izvorna imena Texas Strawberry Sheet Cake. Naša teksaška priča trenutno se nastavlja dopisivanjem učenika. Njihova pisma, naime, putuju adresama naših učenika a iduće godine nadamo se novim zajedničkim ostvarenjima.

 Howdy, y’all!