Naši su učenici i ove godine sa svojim profesoricama Sanjom Depikolozvane i Sandrom Sloković obilježili Tjedan talijanskog jezika koji se obilježava u cijelome svijetu od 18. do 23.10.

Ovogodišnji je Tjedan bio posvećen je velikom talijanskom pjesniku Danteu Alighieriju.
Krenimo s panoom. Učenici trećih razreda (Mia, Josip, Ivan, Lara B., Lara I., Maja, Martina, Marijana) na panou su izložili podatke o Danteovu životu i stvaralaštvu, strukturna obilježja Božanstvene komedije, prikazali Vergilija i Beatrice tj. njihovu ulogu u navedenome djelu i u Danteovu životu. Sve su to začinili uvodnim stihovima Pakla na originalnom talijanskom jeziku popraćenima prijevodom na hrvatskome jeziku te ulomkom iz V. pjevanja na čakavskome narječju i hrvatskome jeziku.
Hvala i našem ravnatelju vlč. Maksimilijanu Ferlinu koji je udovoljio našoj molbi za izradu photo pointa tj. zajedno s trećašima (Mijom, Majom, Nicol i Paolom) izradio obrise Dantea i Beatrice na temelju kojih je nastalo mnogo učeničkih bliceva.
Učenici fakultativne nastave Talijanskog jezika vrlo su marljivo pristupili istraživanju crtica iz života i djela talijanskog pjesnika.
Veliki je Dante sudjelovao tako u radijskoj emisiji kod učenica Linde i Reane gdje je u razgovoru s maturanticama objasnio simboliku brojeva u Božanstvenoj komediji. Filip u ulozi Dantea i Ria u ulozi Beatrice su s voditeljicom Megan prošetali Pazinom i Pazinskim kolegijem te nam predstavili Danteovo remek-djelo. Učenice trećeg razreda, Ines i Sara, u svom su uratku objedinile najljepše stihove iz Božanstvene komedije. Maturanti Ivan i Anteo pojasnili su zašto Dantea nazivamo Ocem talijanskog jezika, a njihove su kolegice Nicole, Emili i Arijana obradile njima najljepše pjevanje Raja, XXIII. pjevanje. Skupina učenika trećeg razreda (Erika, Nicolas, Josip, Petra i André) uprizorili su nam V. pjevanje Pakla i predstavili ljubavnu priču Paola i Francesce, ali zbog tehničkih poteškoća njihov ćemo rad objaviti naknadno, a učeničke uratke predstavljamo vam u nastavku i toplo vas pozivamo da ih pogledate.
Tijekom odmora uživali smo u notama talijanskih pjevača, a na ručku u tradicionalnim talijanskim jelima.
Linkovi:

https://bit.ly/Danteversimemorabili

https://bit.ly/TGDanteeBeatrice

https://bit.ly/trasmissioneradio

https://bit.ly/Dantepadredellalingua

https://bit.ly/ParadisoXXIII