Naša je Škola i ove godine već tradicionalno obilježila Europski dan jezika. Budući se isti, na inicijativu Vijeća Europe, obilježava 26. rujna, mi smo s našim aktivnostima započeli u ponedjeljak 27. rujna. Ove godine ljepotu jezika slavili smo kroz prizmu filma. Započela je tako 10. sezona ovakve manifestacije u našoj Školi koja će se odvijati u nekoliko epizoda, a ovdje iznosimo sadržaj 1. i 2. epizode.

S10, E1:

Profesorice stranih jezika, klasičnih jezika i hrvatskog jezika udružile su snage u suradnji s učenicima te smo osmislili Tjedan europskih jezika tijekom kojeg smo imali priliku ''čitati'' i slušati'' filmove na jezicima koje podučavamo u našoj školi. Šetajući školom mogli smo tako na ''lebdećim posterima'' pročitati filmske citate i putem QR koda saznati nešto više o pojedinim filmovima. Glavni pano bio je mjesto gdje smo objedinili izreke o važnosti i bogatstvu učenja stranih jezika. Školskim su hodnicima za vrijeme odmora odzvanjale milozvučne filmske uspješnice a meni tjednih ručaka bio je svakodnevno posvećen tipičnom jelu jedne Zemlje čiji strani jezik učimo. Iako iz ''sezone'' u ''sezonu'' tematski pokrivamo razna područja koja se tiču stranih jezika, ''filmska sezona'' zasigurno bi zasjela na sam vrh uspješnosti. ''Filmsko-jezični'' tjedan završio je 1. listopada.

 

S10, E2:

Jezična skupina održala je u četvrtak 7. listopada video poziv s našom bivšom učenicom, kasnije i profesoricom, Majdom Praiz koja trenutno živi i radi u Austenu, Teksas. Profesorica Majda zaposlena je u katoličkoj školi, St. Mary's Catholic School, a odgovarajući na učenička pitanja na engleskom jeziku s nama je podijelila svoje životno i radno iskustvo. Zaključili smo da se naša, hrvatska i europska, stvarnost poprilično razlikuje od one američke, a obzirom da je profesorica istaknula Forrest Gump kao jedan od najdražih joj filmova, zaključit ćemo ovu epizodu prigodnim citatom: "Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.".

 

To be continued…