U sklopu projekta "Putevima hrvatskih kraljeva i kneževa" 45 učenika 2. a i 2. b razreda u pratnji nastavnika Sandre Zohil, Irene Hudak Bogešić i odgajatelja Davida Gortana, sudjelovalo je na dvodnevnoj stručnoj ekskurziji u Dalmaciji. Stručna ekskurzija održana je 6.10.2022. - 7.10.2022. u korelaciji predmeta povijest, geografija, kemija, biologija, matematika i likovna umjetnost. Učenici su posjetili grad Nin u kojem su posjetili Muzej soli gdje su uz stručno vodstvo mogli vidjeti kako se dobiva morska sol s naglaskom na kemijski sastav soli te važnost i blagodati cvijeta soli u kulinarstvu i kozmetici. U Ninu su posjetili i Crkvu sv. Križa, poznatu i kao "najmanja katedrala na svijetu" koja je najpoznatiji ninski građevni spomenik. Crkva se nalazi pokraj župne crkve, a datira iz 9. stoljeća. Pokraj nje nalazi se  spomenik Grguru Ninskom koji je u Ninu stolovao od oko 900. – 929. godine, a za vrijeme svog stolovanja poznat je kao glavni zagovornik staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice kao i glagoljaškoga bogoslužja. Glavninu vremena učenici su proveli u Zadru. Tamo su posjetili Arheološki muzej u kojem su izloženi arheološki ostatci iz doba od 7. do 12. st., od kojih se najveći dio veže za materijalnu i duhovnu kulturu Hrvata. Uz te ostatke, izloženi su i  brojni predmeti koji ilustriraju život u sjevernoj Dalmaciji u doba Rimljana a i prethistorijski arheološki materijal iz kamenog i metalnog doba (od oko 10 000 god. pr. Kr. do dolaska Rimljana).

Osim Arheološkog muzeja, učenici su posjetili i Muzej antičkog stakla koji predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista.

Uz muzeje, učenici su kratko obišli stari dio grada Zadra.

Nakon Zadra, učenici su kratko posjetili i Šibenik, s naglaskom na Katedralu sv. Jakova  iz  15. i 16. stoljeća, koja je zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Noćenje je bilo organizirano u Vodicama, u hotelu Imperijal.

Idući dan, iz Biograda na moru,  bio je organiziran cjelodnevni izlet brodom u Nacionalni park Kornate koji se sastoji od osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru i najrazvedenija je otočna skupina u Sredozemlju.

Cijena izleta iznosila je 1195 kn  a uključivala je autobusni prijevoz licenciranim autobusom za prijevoz učenika, smještaj u hotelu Imperial*** , brodski izlet u NP Kornati s ručkom, ulaznice u  Solanu Nin (uz edukatora), Arheološki muzej  Zadar (uz edukatore), Muzej antičkog stakla (uz edukatora), pratitelja putovanja, pedagošku pratnju 3 voditelja, osiguranje od odgovornosti i jamčevinu aranžmana.  Pazinski kolegij snosio je troškove večere na povratku.

ekskurzija1

ekskurzija2

ekskurzija3

ekskurzija4

ekskurzija5