I ove smo godine, od 7. do 16. veljače, u našoj školi obilježili dan u kojem slavimo ljubav, Valentinovo.
Projekt su osmislile i provele učenice 3. b razreda Sara Grgorović i Ana Topalović, članice izvannastavne aktivnosti Jezična skupina, u suradnji s voditeljicom skupine profesoricom Katarinom Breščić Šegota. Svoju su kreativnu ideju o ljubavi koju vrijedi nesebično dijeliti i živjeti svakodnevno istaknule podsjetivši nas na citat iz Prve poslanice Korinćanima: "Sve što činite neka bude u ljubavi".
Kao mali znak ljubavi i pažnje na ulazu u blagovaonicu postavile su teglu prepunu slatkiša, bombona i čokoladica koja je mamila znatiželjne poglede naših učenika, što zbog slatkog sadržaja, što zbog nagradne igre. Učenici su naime putem QR koda i upitnika bili pozvani pogoditi koliki se broj slatkiša nalazi u tegli. Broj slatkiša je kroz nekoliko dana bio sveden na onaj broj koji i nije prirodan broj, tegla je ubrzo zjapila prazna! No, nekolicina učenika dobro je procijenila polaznu popunjenost tegle. Najbliži točnom odgovoru o broju slatkiša bio je David Levak, učenik 1. a razreda, koji je prigodno nagrađen buketom satkanim od slastica.
Dane uoči ovog blagdana uljepšale smo i prigodnom glazbom. Naposlijetku, kao i svake godine, maturantice su se pobrinule za valentinovsku kutiju. Tijekom projektnog tjedna, tajni bi pošiljatelji ubacili pisamce u kutiju, a vrijedne maturantice na Valentinovo su obilazile učionice i isporučile porukice na ruke iznenađenih i polaskanih primatelja.
Sve što činite neka bude u ljubavi!

Danas su učenici 2. b razreda i njihova prof. Orijana Paus u okviru nastave Hrvatskoga jezika povodom Dana sigurnijeg interneta na svom dvosatu ugostili predstavnice centra za mlade Alarm iz Pazina. Tema je bila Medijska pismenost mladih. Interaktivno predavanje održala je Anamaria Grzetic. Predavanje je započelo ležernim razgovorom o tome koliko mladi danas koriste klasične medije, npr. televiziju, radio i sl., te što znaju o pojmu medijske pismenosti. Učenici su aktivnim učenjem saznali ili dopunili svoje znanje o funkcioniranju tzv. kolačića, tko prikuplja naše podatke i zašto te do koje mjere to prikupljanje podataka može ići (može se pratiti čak i zarada kućanstva!). Nadalje, upoznali su se s pojmom podatkovne ekonomije, što je to Big Tech i kakav je njihov odnos prema demokraciji. Na kraju su zajedno pogledali kratak videouradak koji prilično pesimistično gleda na budućnost u svezi s navedenom temom i podijelili neka svoja iskustva u korištenju medijskih sadržaja.

Dana, 24. veljače 2022. godine obilježena je dvadeseta obljetnica smrti glavnog pokretača osnutka Pazinskog kolegija – klasične gimnazije te prvoga ravnatelja monsinjora Antuna Heka. Djelatnici su prisustvovali svečanoj sjednici na kojoj su poslušali snimku Hekovog govora na početku radova preuređenja stare sjemenišne zgrade u kojoj je Pazinski kolegij smješten. Na tom događaju godine 1993., između ostalih, prisustvovali su biskup Porečko-pulske biskupije Antun Bogetić i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman. Nakon sjednice održana je sveta misa koju je predvodio nadbiskup Dražen Kutleša, a na kojoj su prisustvovali djelatnici Pazinskog kolegija i rodbina mons. Heka. Po završetku euharistijskoga slavlja nekadašnji ravnatelj mons. Vilim Grbac održao je govor u kojem je istaknuo težnju da se Hekova postignuća i nastojanja održe i u budućnosti u području odgoja i obrazovanja. Nakon zimskih praznika naši su se učenici prvoga razreda 28. veljače tradicionalno pomolili i položili cvijeće na grobu mons. Heka. Sutradan, posljednji u nizu događaja obilježavanja dvadesete obljetnice smrti mons. Heka bio je sportski susret na kojem su se naši učenici i djelatnici okušali u igranju nogometa, odbojke i košarke.