U sklopu ovogodišnjeg projekta zavičajne nastave „Kartulina z Žminja“, u petak 29. ožujka 2019. godine u Pazinskom je kolegiju održano predavanje o  maslinarstvu.

Predavanje je održao prof. dr. sc. Đani Benčić koji nas je pobliže upoznao sa samom poviješću maslinarstva naše regije. Profesor Benčić, inače redoviti predavač  na Agronomskom fakultetu u Zagrebu,   na vrlo je profesionalan i učenicima pristupačan način pokušao prikazati razvoj maslinarstva od najstarijih zapisa o maslinarstvu do danas, stavljajući naglasak na istarsko područje.

Prof. Benčić dotaknuo je i jednu od važnijih tema današnjice -  klimatološke promjene. Naime, zbog  promjene klime na našim područjima, mjesta koja nekada nisu bila pogodna za ugoj masline danas pokazuju veliki potencijal za uspjeh u toj grani poljoprivrede, kao npr. područje Žminjštine.

Iako Žminj još uvijek nije u potpunosti savršena lokacija za uzgoj maslina, prof. Benčić vjeruje da će postati, što i potvrđuje podizanjem vlastitog  maslinika u okolici Žminja. (Marta Glavičić, 2.b)