Svi putevi vode u Rim, kažu, i nije da prestajemo vjerovati u to. No dok čekamo bolja vremena, lipo nam je, lipo bilo, na osami blizu mora, tebe gledat, dok se sunce zemlji smije, Dalmacijo bajna!
Učenici trećih razreda, u pratnji razrednika, Filipa Celenta i Katarine Breščić Šegota, odgojiteljice Danijele Šarkanj te profesorice Milice Maligec ostvarili su trodnevnu izvanučioničku nastavu u Dalmaciji od razdoblju od 14. do 16.listopada.
Put Dalmacije krenuli smo u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Posjetili smo Nin, upoznali se s proizvodnjom soli u tamošnjoj solani i Muzeju soli te kročili u ''najmanju katedralu na svijetu'' u blizini koje stoluje spomenik Grguru Ninskom. ''Pala'' je, naravno, i prva grupna fotografija. Vedro i vjetrovito popodne proveli smo uz zvukove morskih orgulja pozdravljajući Sunce u Zadru. Uz pratnju vodiča obišli smo Trg 5 bunara, crkvu Sv. Donata, Kalelargu, i druge gradske znamenitosti. Posjet Zadru bila je i prilika da se sastanemo s našim bivšim učenikom Lukom Planinićem, trenutno zaposlenim pri Sveučilištu u Zadru, Odsjek za germanistiku, koji nam je prenio vlastite dojmove studiranja, podučavanja i življenja u Zadru. Prije negoli ćemo prošetati gradom u vlastitom aranžmanu, posjetili smo i impresivnu izložbu Zlato i srebro Zadra u sklopu benediktinskog samostana i crkve Sv. Marije. Kasniji večernji sati bili su rezervirani za smještaj, večeru i zasluženi počinak u hotelu u Vodicama.
Djelomično vedar i vjetrovit, što se vremenskih prilika tiče, no oboružan našim sunčanim raspoloženjem, petak 15. listopada bio je dan za Trogir, Salonu i Split. Trogir nas je očarao svojim pitoresknim uličicama, trgovima, i katedralom. I kako već mi u Kolegiju običavamo reći da nas krasi obiteljska atmosfera, današnji je razgled Salone i Splita bio upravo to ''featuring the Celent brothers''. Naš posjet Saloni zaokružen je nadahnjujućim vođenjem Benjamina Celenta. Osim uvida u povijest i značenje prekrasne lokacije antičkog grada Salone, zamislili smo se nad položajem kršćana nekad i sad uz zaključak da se povijest, kolikogod davna ona bila, ipak (pre)često ponavlja. U Splitu smo obišli Dioklecijanove podrume, posjetili katedralu Sv. Dujma, prošetali Prokurativama i Rivom. Nakon dovoljno slobodnog vremena za samostalni obilazak gradom i prije povratka u hotel, posjetili smo crkvu Sv. Marka u Neslanovcu, na samom izlazu iz Splita. U crkvi nas je dočekao župnik don Roko Celent, a posebno su nas impresionirali fascinantni zidovi oslikani ikonama, djelo našeg ravnatelja vlč. Maksimiljana Ferlina. Puni dojmova uputili smo se natrag u smjeru Vodica.

Odjavivši se iz hotela, u subotnje jutro sjatili smo se u miran i domaćinski Šibenik. Uz stručno vodstvo prošetali smo gradom koji svjedoči snažan gospodarsko – turistički zamah. Posjetili smo katedralu Sv. Jakova i znamenitu krstionicu, diveći se majstorskim djelima Jurja Dalmatinca i njegovih učenika. Sunčano jutro bilo je idealno za opuštenu šetnju gradom nakon koje smo se uputili prema našem zadnjem odredištu, Nacionalnom parku Krka. Umirujuća raskoš zelenila Parka, žuborenje kristalno čistog plavetnila uz dašak priča o tradicionalnim zanatima ovog kraja zaokružili su naš trodnevni izlet. Dalmacija u našim očima definitivno živi, stotinama lica i boja!

Galerija fotografija u nastavku zorno oslikava našu dalmatinsku priču.