U nedjelju 16. 2. 2020. jedanaest je učenica prvog razreda klasične i jezične gimnazije Pazinskog kolegija krenulo u Veronu u pratnji ravnatelja Maksimiljana Ferlina, odgajateljice Paule Jurman i stručne suradnice Roberte Baričević Ivić, gdje sudjeluju u projektu razmjene učenika treću godinu zaredom. Unutar velikog kompleksa škole u samom centru Verone, u kojoj djeluju predškolska, osnovnoškolska, srednjoškolska i visokoškolska ustanova od ukupno 1400 učenika i studenata, naše su učenice srdačno dočekale obitelji domaćina. 

Dan 1. - ponedjeljak 17. 2. 2020.

Prvi je dan projekta započeo razgledanjem školskog kompleksa i izlaganjem o životu don Bosca te vrijednostima na kojima počiva usmjerenost pripadnika salezijakog reda odgoju i obrazovanju mladih. Uslijedio je skupni rad na projektnim zadacima, dramska radionica i rekreacija u sportskoj dvorani. Nakon ručka i vođenog razgledavanja centra Verone učenici su se vratili kućama domaćina.

 

 Dan 2. - utorak 18. 2. 2020. 

Učenici su i drugi projektni dan započeli radom u skupinama, koji je trajao do podna. Nastava u salezijanskoj gimnaziji odvija se svakodnevno u jednoj smjeni, započinje u 7,55 i traje za gimnazijalce do oko 16 h, a nastavni sati traju 60 minuta. Potom su naše učenice posjetile samostansku crkvu sv. Zenona, a nakon ručka zajedno s talijanskim kolegama Castelvechio, muzej i zidine dvorca Scaligeri.

Dan 3. - srijeda 19. 2. 2020.

Trećeg su dana projekta naše učenice gledale igrani film o životu don Bosca, a kasnije zajedno s talijansim kolegama krenuli na izlet u Sirmione na Lagu di Garda. Razgledali su antički arhitektonski kompleks Grotte di Catulo, a potom Castello Scaligero. Potrudili su se napraviti interesantnu fotograiju i smisliti misao ili stih uz nju, ne bi li sutradan bila izabrana i nagrađena od "povjerenstva" talijanskih profesorica...

Dan 4. - 20. 2. 2020.

Posljednji je dan projekta razmjene učenika zaključen predstavljanjem uradaka miješanih skupina učenika. Prije izlaganja projektnih zadataka naše su učenice govorile o Kolegiju te karnevalskim običajima i slavljenju Uskrsa u našem zavičaju. Podijelile su domaćinima kuhana jaja obojena lukom, koje su naravno svi kucnuli. Zatim su zajedno s talijanskim učenicima iste teme obradile za talijanske pokrajine. Podijeljene su i nagrade najuspješnijima na jučerašnjem foto-natječaju. Nakon ručka domaćini su kušali našu pincu i ispratili nas. Zadovoljstvo boravkom i sudjelovanjem u projektu bio je vidljiv kod obiju strana.