Dana 18. prosinca 2019. godine učenici 2. a i b razreda naše škole uputili su se na terensku nastavu s ciljem obuhvaćanja znanja iz više predmeta, točnije, matematike, fizike, povijesti, biologije i kemije posjećujući Trst i Umag.
U Umag su, u pratnji profesorica Gordanu Radić Labinjan, Mirandu Guštin, Martinu Pulić Grabar i profesora Daniela Bogešića, došli već u jutarnjim satima u posjet tvrtki za proizvodnju elastičnih pakiranja ˝Aluflexpack˝. Upoznavajući način funkcioniranja cijelog pogona, količinom robe koja se proizvodi i brojem zaposlenika, našli su se u jednoj od najvažnijih tvornica za cijelu Hrvatsku, ali i ostale zemlje. Uz želju da se za nekoliko godina tamo vrate bez profesora, napustili su Umag i krenuli prema Italiji, Trstu. Tamo su se u Muzeju rata za mir i Prirodoslovnom muzeju prisjetili naučenog gradiva iz povijesti i biologije koje će im, zbog zanimljivog načina predstavljanja, ostati u lijepom sjećanju. Pri samom kraju dana uputili su se u ˝Elettra and FERMI Lightsources˝ te se upoznali s radom istraživača koji rade s kružnim akceleratorom u Trstu. Oni su predstavili važnog svog rada govoreći o izdvajanju određenih valnih duljina svjetlosti koje se koriste za istraživanje.
Uz dovoljno vremena za posjet samom centru Trsta, uživali su razgledavajući grad baš u ovo božićno vrijeme. Učenici su izrazili zahvalnost profesorima u nadi da će se ubrzo opet naći na mjestu na kojem će svoje znanje ponovno upotpuniti primjerima iz svakodnevnog života. (Lucija Pilat, 2.a)