Prva razmjena učenika u novoj školskoj godini započela je već drugog tjedna nastave. Petero je učenika uz profesoricu Njemačkog jezika Katarinu Teklić Mardešić otputovalo u njemački Mannheim kako bi sudjelovali u projektu Global days 2019 s vršnjacima iz drugih europskih zemalja.

Više na https://www.youtube.com/watch?v=8lJdtEz3pl4&feature=youtu.be

Evo dojmova učenika...

Ponedjeljak, 16. rujna 2019. Put je započeo u 3 ujutro i trajao nenormalno dugih 18 sati. Spavali smo, pričali, jeli, smijali se, ali i dosađivali. Približavajući se odredištu, bivali smo sve više nestrpljivi.

Na autobusnom kolodvoru u Mannheimu dočekali su nas domaćini i odveli nas svojim domovima. Slijedila su tri zabavna dana u Ludwigshafenu: kušali smo raznu hranu, posjetili obližnje gradove Mannheim i Heidelberg i uživali u međusobnom društvu. Naravno, morali smo nešto i raditi. Cilj projekta razmjene bio je podignuti svijest o ekološkim problemima u Europi, ali i svijetu. U projektu su, osim Njemačke, sudjelovali i učenici iz Španjolske, Francuske, Danske, Italije, Poljske, Nizozemske i Hrvatske. U grupama smo istraživali aktualne podatke i na kraju napravili plakate i novine temeljene na trudnevnim istraživanjima. Zadnji dan, domaćini su pripremili oproštajnu zabavu koju smo iskoristili za fotografiranje i opraštanje od ostalih učenika.

Obogaćeni novim znanjima o ostalim kulturama i jezicima, kući smo ponijeli puno lijepih uspomena. Sve u svemu, jako zanimljivo iskustvo. (Matea Cvitko)